Consulting services can provide valuable insights, strategic guidance, pecialized
1901 Shiloh, Hawaii 81063
Mevzudestek Danışmanlığa Hoşgeldiniz!
Türkiye, sağlık turizmini desteklemek amacıyla çeşitli teşvikler sunmaktadır. Bu teşvikler, sağlık kuruluşlarının uluslararası alanda rekabet gücünü artırmayı ve sektörü geliştirmeyi hedefler.
Ticaret Bakanlığı tarafından geri ödemesiz olarak sunulan bu teşvikler, sağlık turisti getirmek için yapmış olduğunuz, yabancı içerikli yurtdışında reklam, tanıtım, pazarlama çalışmalarını , markanızı tanıtmak ve var olduğunuzu göstermek için katılım sağladığınız Bakanlık onaylı bir çok fuar katılımızı, kaliteli ve erişilebilir hizmet için istihdam ettiğiniz personellerinizin maaşlarına kadar yaptığınız harcamaların %80’ e varan geri iadesini yapmaktadır.
Sağlık turizmi faaliyeti yürüten sağlık kuruluşları veya TÜRSAB belgeli sağlık turizmi aracı kurumları (seyahat acenteleri), yasal düzenlemelere uygun faaliyet yürütmek ve teşviklerden faydalanabilmek için Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi almalıdır. Sağlık turizmi yetki belgesi olmayan firmaların faaliyetleri Bakanlıkça durdurulabilmektedir.
Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi’ne sahip sağlık tesisleri ve seyahat acenteleri yukarıda belirtilen harcamalarının %60-70 kadarını nakden geri alabilmektedir.
Sağlık Turizminde Hizmet Vergisindeki Muafiyet ve Gelir / Kurumlar Vergisindeki indirimler Nelerdir ? Sağlık Turizminde Vergi Avantajından Nasıl Yararlanırım?
Türkiye’de sağlık turizmi alanında sağlanan vergi muafiyeti, yabancı hastalara sunulan sağlık hizmetlerini teşvik etmek amacıyla uygulanmaktadır. Hizmette uygulanan vergi muafiyet haricinde Meta Platformlarında şirketinizin tanımlanmasıyla oluşan Kdv istisnasından da yararlanabileceğinizi hatırlamak isteriz.
Kdv muafiyeti sağlık turizmi yetki belgesine sahip kurum ve sağlık kuruluşları yararlanabilecektir.
Hizmet Kapsamı: Teşhis, tedavi, koruyucu hekimlik ve rehabilitasyon hizmetleri veren sağlık kuruluşları KDV muafiyetine tabidir.Teşhis, tedavi, koruyucu hekimlik ve rehabilitasyon hizmetleri dışında sunulan, saç ekimi, cilt bakımı, dolgu işlemleri ve kırışıklık tedavisi gibi estetik amaçla yapılan hizmetlerde KDV uygulanmakta olup, %0 olarak düzenlenemez.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na göre Sağlık turizmi yetki belgesi olan sağlık kuruluşları, yabancı hastaya kestikleri hizmet faturalarından doğacak gelir /kurumlar vergisinden (%20-25) üzerinden bir de %80 indirim yapabilecekler. Anlaşılır olması açısından küçük bir hesap yaparsak 100.000 fatura düzenleyen limited veya anonim şirket statüsünde bir sağlık kuruluşu, normal şartlarda %25 üzerinden 25.000 TL kurumlar vergisi ödeyecektir. Sağlık Turizmi Yetki Belgesine sahip olan sağlık kuruluşu 25.000 TL üzerinden de %80 indirimle sadece 5.000 TL vergi ödeyecektir.
23.01.2023 tarihli bir özelgeye göre, Sağlık turizmi yapan seyahat acenteleri vergi avantajlarından belirli koşullarla yararlanabilir. Sağlık kurumları, yabancı hastalara sundukları sağlık hizmetlerine dair faturayı, aracı kurumlar (seyahat acenteleri) aracılığıyla KDV istisnasıyla düzenleyebilirler. Bu durumda, aracı kurumlar da hastaya düzenledikleri faturanın sağlık hizmeti yansıtma bedeli altında Kdv 0 olarak fatura düzenler.Ancak ulaşım, konaklama gibi diğer hizmetler için KDV uygulanmaya devam eder.
Ayrıca, acenteler sağlık hizmeti kısmı için düzenlenen faturayı, kurumlar vergisi yönünden indirim konusu yapabilir. Ancak aracı kurumların sunduğu diğer hizmetler (ulaşım, konaklama, rehberlik, danışmanlık vb.) için bu tür bir vergi indiriminden yararlanma imkanı bulunmamaktadır. Bu nedenle, acentelerin KDV ve kurumlar vergisi indirimleri konusunda dikkatli bir şekilde hizmetlerini ayırması gerekmektedir.
Sağlık turizminde vergi muafiyeti, Türkiye’nin uluslararası alanda rekabet gücünü artırırken, yabancı hastaların ülkemizde sağlık hizmeti almasını teşvik etmektedir. Bu muafiyetin doğru uygulanması, sağlık kuruluşları için önemli bir avantaj sunmaktadır. Faturanın doğru düzenlenebilmesi için pasaport/kimlik görüntüsünün alınması ve kaydın yasal süre boyunca saklanması gerekmektedir. Böylece Türkiye’ye giriş tarihi tespit edilebilecek ve faturada pasaport/mavi kart numarasına yer verilebilecektir.